OBVESTILO: Obveščamo, da letos ne sprejemamo več naročil oz. ne prodajamo indijskih tekačic. Le te bodo ponovno na voljo predvidoma v februarju 2022. Še vedno smo na voljo za nasvete pri vzreji, kontaktirate nas lahko preko obrazca ali telefona.

 

Indijske tekačice (Anas platyrhynchos domesticus) so pasma domačih rac. Stojijo pokončno, kot pingvini, zato so jih sprva imenovali pingvinske race. V Evropo, natančneje v Anglijo jih je iz Indonezije prinesel neznan kapitan in razdelil medokoliške kmete. Ti so bili nad njenimi nesnimi lastnostmi tako navdušeni, da so pričeli s selekcijo in tako se je raca tekačica hitro prelevila v eno izmed najbolj pogostih pasem v Evropi.

 Tekačica letno znese med 180 – 200 jajc. Višina odraslih rac je od 50 do 75 centimetrov. Tekačica tehta 1,4 – 2 kg, medtem ko je racak nekoliko težji in tehta 1,6 – 2,3 kg.

Življenska doba je od 4 do 12 let. Posebnost rac je ta, da ne letijo, zato ne potrebujejo pretirano visoke ograje. So precej živahnega temperamenta in rade iščejo hrano, kot so črvi, polži in muhe. En par tekačic zadostuje za odstranjevanje rdečih polžev (španskih lazarjev) na približno 400 m2 vrta.